Sejarah

~ SEJARAH SEKOLAH ~

Kompleks Sekolah Putrajaya 9(1) merupakan kompleks yang kedua dibina di pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan Putrajaya. Terletak di Jalan P9F, Presint 9, dan berhampiran dengan Klinik Kesihatan Putrajaya, SMK Putrajaya Presint 9(1) mula menerima pelajar pertamanya seramai 301 orang pada 16 Jun 2002 disamping 12 orang guru.

Terdiri daripada enam buah blok. Sekolah ini dilengkapi sebuah dewan dan 102 buah bilik, antaranya 36 buah Bilik Darjah, Blil PSS, Makmal Komputer, Makmal Sains, Bilik Peperiksaan, Bilik Kokurikulum, BOSS, Bilik Bimbingan dan Kaunseling, Bilik Rawatan, Bilik Lukisan Kejuruteraan, Bilik Jamuan (Bilik Cempaka) Bilik Disiplin dan Bilik-Bilk Akses Matapelajaran. Selain daripada itu sekolah ini juga mempunyai tapak perhimpunan berteres dan foyer yang berfungsi sebagai tempat perhimpunan alternative dan tempat pelbagai aktiviti sekolah yang lain.

Pada tahun ini, SMK Putrajaya Presint 9(1) mempunyai murid seramai 670 murid, 60 orang tenaga akademik serta 11 orang staf sokongan. Murid-muridnya majorati terdiri daripada murid Melayu dan 2 murid bukan Melayu.